vrouw met kort lontje pakt telefoon van man af

Een kort lontje na stoppen met roken geeft lucht

Stoppen met roken zorgt vaak voor een kort lontje. Waar komt dat lontje vandaan, wat is de oorzaak? En is het wel zo erg om een kort lontje te hebben?

Ontwenningsverschijnselen

Nicotine zorgt bij de roker voor de aanmaak van dopamine, een stofje dat een goed gevoel geeft. Als u stopt met roken stopt de toevoer van nicotine naar de hersenen en mist u dus uw dopamine. Dit leidt al snel tot allerlei ontwenningsverschijnselen zoals chagrijnigheid, rusteloosheid en een onprettig gevoel. Ook het spreekwoordelijke korte lontje na stoppen met roken is een ontwenningsverschijnsel.

Hoe lang duurt dat korte lontje?

Voorzover wij weten is er geen wetenschappelijk onderzoek gedaan specifiek naar het korte lontje. Wij weten wel uit ervaring dat bij de meeste mensen na een week of drie de ergste ontwenningsverschijnselen voorbij lijken te zijn. Let wel, de lichamelijke gevolgen van het stoppen met roken zijn dan min of meer verdwenen omdat uw lichaam al enigszins gewend is geraakt is aan de nieuwe situatie. Dat wil overigens niet persé zeggen dat het daarna gemakkelijk is om van de sigaretten af te blijven maar dat komt omdat het tevens een geestelijke verslaving is.

Het is wel zo dat het lichaam in die tijd het gemis aan dopamine heeft weten op te vangen en dat je je weer beter voelt dan in het begin.

Wordt iedereen zo explosief na het stoppen met roken?

Nee, niet iedereen heeft last van een kort lontje na stoppen met roken. Er zijn ook stoppers die eerder wat naar de sombere kant neigen. Maar vrij veel stoppers hebben het toch over hun lichte ontvlambaarheid, kijk maar naar de verhalen op forumdiscussies.

Het lijkt dus toch wel heel erg veel voor te komen. Wat wel grappig is, is dat mensen heel verschillende manieren hebben om hun korte lontje aan te duiden. Een vrouw op leeftijd die gestopt was, vertelde dat ze ‘op oorlogspad was’. Overigens vond ze dat zelf prima, want ze was van mening dat ze normaal gesproken te vaak over zich heen liet lopen!

Meestal lastiger voor de omgeving dan voor de stopper

Wie heeft er vooral last van dat korte lontje? Juist, de mensen om ons heen. De partners, vrienden, collega’s, kinderen en huisgenoten. Zij moeten het ontgelden. Zodra er iets niet goed gaat, schiet de gestopte roker uit zijn slof en haalt flink uit naar zijn omgeving. Het is niet voor niets dat die omgeving dan op een gegeven moment verzucht: “pak jij maar eens gauw een sigaretje, dan wordt je weer een beetje normaal!”

Door die reacties krijgt u als stopper uiteindelijk ook last van uw eigen korte lontje, maar meer op een indirecte manier. U krijgt er last van dat anderen er last van hebben.

Het kan ook lucht geven

Rokers hebben geleerd om hun emoties onder de oppervlakte te houden. Zodra ze geconfronteerd worden met vervelende gevoelens, steken ze een sigaret op. Op die manier krijgen ze even de kans om de emoties met een rookgordijn te omhullen; het geeft even een adempauze. Ze keren hun energie als het ware naar binnen. Maar het verbloemt ook!

Iemand die gestopt is, heeft die adempauze niet meer. Door het toch al aanwezige onprettige gevoel zal de energie eerder naar buiten gericht worden en wordt er letterlijk lucht gegeven aan frustratie en kwaadheid. En dit laatste heeft ook wel iets goeds.

Teveel van het goede

Van uzelf afbijten, zeggen wat u vindt of wat u wilt en duidelijk maken wat u niet wilt, wordt algemeen gezien als een vorm van assertiviteit. Assertiviteit is het goed voor uzelf zorgen zonder een ander tekort te doen.

Een stopper schiet wel eens door in zijn assertiviteit omdat hij het niet gewend is om lucht te geven aan zijn emoties en valt dan terug op agressiviteit. Bij agressiviteit maakt u ook duidelijk wat u vindt of wat u wilt, maar neemt u het niet meer zo nauw met uw zorg voor de ander.

Zie het als een leerproces

Stoppen met roken brengt met zich mee dat u op een nieuwe manier moet leren omgaan met uw eigen emotionele binnenwereld. De spanning die u voorheen wegrookte, moet u nu op een andere manier leren te kanaliseren. En dat kan! Veel mensen die al wat langer gestopt zijn getuigen dat het mogelijk is, anders zouden alle ex-rokers enge gefrustreerde monsters zijn.

Uw korte lontje doet in wezen dus iets goeds voor u. U leert voor uzelf te zorgen, en dat moet ook, want stoppen met roken is een hele verandering. Als u nu geleidelijk weer leert om uw omgeving ook respectvol te behandelen, gaat u er uiteindelijk alleen maar op vooruit!

Intussen blijft het verstandig om uw omgeving ervan op de hoogte te stellen als u gaat stoppen met roken. Vraag gerust wat begrip voor uw korte lontje! De meeste mensen zullen uw tijdelijke explosiviteit graag door de vingers  zien en willen u best steunen.

Geniet ervan dat u uw emoties niet meer binnenhoudt, laat de wereld maar zien wie u werkelijk bent! En als je te ver doorschiet, zeg dan gewoon even “sorry”!

Hulp nodig om het korte lontje en andere ontwenningsverschijnselen te beperken? Prostop lasertherapie helpt deze vervelende bijkomingen te onderdrukken om het stoppen makkelijker te maken voor u. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Delen: