Geestelijke verslaving bij het stoppen met roken
Stoppen met roken is lastig. Dat komt enerzijds doordat uw lichaam gewend raakt aan de toevoer van nicotine: de lichamelijke verslaving. Maar roken is daarnaast ook een hardnekkige geestelijke verslaving. In deze blog gaan we dieper op de geestelijke verslaving in en geven we u tips om het stoppen met roken vol te houden.
Wat is een geestelijke verslaving?
De eerste periode na het stoppen met roken is vaak moeilijk. Dat komt onder andere door de lichamelijke ontwenningsverschijnselen. Deze houden echter maar kort aan. Wat het stoppen met roken voornamelijk moeilijk maakt, is de drang om te roken die ontstaat door bepaalde triggers. Of de sterk ingesleten gewoonte om te roken in bepaalde situaties. Dit is de geestelijke verslaving die zich uit in de volgende verschijnselen:
- U denkt op een dag vaak aan roken en het lukt u niet goed om die gedachten uit te schakelen.
- U voelt een sterke drang om te roken en u vindt het moeilijk om hier weerstand tegen te bieden.
- Op bepaalde momenten en in bepaalde situaties vindt u het extra moeilijk om niet te roken. Voorbeelden zijn na het eten, bij de koffie, of bij een alcoholisch drankje.
- U voelt zich onthand en heeft moeite met dagelijkse bezigheden.
Hoe ontstaat geestelijke verslaving?
Wanneer u jarenlang telkens een sigaret opsteekt bij dezelfde gelegenheden of op dezelfde plaatsen, vindt er een automatische koppeling plaats tussen de situatie en roken. Een goed voorbeeld is de associatie tussen koffie drinken en roken. Als u altijd in de ochtend, of tijdens pauzes een kop koffie drinkt en daar een sigaret bij rookt, is het niet gek dat koffie na verloop van tijd vanzelf zin in roken oproept. Deze sterke associatie tussen context en roken maakt het voor rokers moeilijk om te stoppen.
Hoe kunt u stoppen met roken volhouden?
Er zijn verschillende dingen die u, zowel voor als na het stoppen met roken, kunt doen om het makkelijker te maken.
Voordat u gaat stoppen:
U kunt proberen de hechte verbinding tussen context en roken al wat ‘los te koppelen’ in de periode vlak voordat u definitief gaat stoppen. Dat kan bijvoorbeeld op de volgende manieren:
- Probeer uw vaste rookmomenten alvast zoveel mogelijk over te slaan. Zo kunt er al aan wennen hoe het is om niet meer in de pauze, of na het eten te roken. Bedenk alvast alternatieven wat u op die momenten kunt doen om uw gedachten op iets anders te zetten dan de sigaret.
- Als u altijd rookt bij een kop koffie, daag uzelf dan uit om in de ochtend heel bewust uw koffie te drinken zonder sigaret.
- Bereid uw vaste “rookpartners” er al op voor dat u wil stoppen met roken. Vertel ze dat als zij hun vaste rookmomentje nemen, u deze overslaat.
Na de stopdatum:
Als u eenmaal gestopt bent, kunt u de volgende dingen doen om zo min mogelijk aan uw geestelijke verslaving toe te hoeven geven:
- Bedenk op welke plekken u normaal gesproken een sigaret opstak en probeer deze in de eerste weken na het stoppen zoveel mogelijk te vermijden.
- Probeer zoveel mogelijk afleiding te zoeken. Ga iets doen wat uw zinnen verzet en geef niet toe aan mijmeren over hoe lekker roken was.
- Accepteer dat u af en toe zin zult hebben in een sigaret. Laat de gedachte toe, maar handel er niet naar. Bedenk van tevoren wat u in een situatie gaat doen als u heel veel zin krijgt om te roken.
De sterke associaties verdwijnen langzaam maar zeker. Dat wil niet zeggen dat u dan nooit meer zin heeft om te roken, maar wel dat u dan inmiddels geleerd heeft hoe u daarmee om kunt gaan!
Hoe Prostop u kan helpen
Stoppen met roken wordt makkelijker als u zowel de lichamelijke als de geestelijke verslaving aanpakt. De behandeling van Prostop bestaat uit 2 delen: in het eerste gedeelte praat de therapeut met u over uw rookgedrag en uw geestelijke verslaving. Samen probeert u te achterhalen wat de belangrijkste risicosituaties zijn en wat de beste manier is om daarmee om te gaan. Vervolgens krijgt u een laserbehandeling. Hiermee wordt de lichamelijke kant van uw verslaving aangepakt. De ontwenningsverschijnselen en de zin in een sigaret worden hierdoor onderdrukt. Voor meer informatie of om een afspraak te maken kunt nu contact opnemen via de website, of bellen naar 088 – 786 77 00.