Smoesjes bij stoppen met roken

Als we een verstokte roker vragen: “Waarom stop je niet met roken? Het is ongezond!”, dan is de kans groot dat we iets te horen krijgen als: “Ik kan wel gezond gaan leven maar ik kan dan net zo goed volgende week onder een bus komen!” Of: “Stadslucht is ook ongezond!” Of: “Je moet toch ergens aan doodgaan!” Dit zijn typische smoesjes. Rokers gebruiken ze vaak. Waarom doen ze dat? Wat levert het hen op?

Smoesjes in het algemeen

Mensen verzinnen vaak smoezen als ze ergens onderuit willen komen of als ze een geloofwaardige reden willen geven voor iets wat ze verkeerd hebben gedaan. Een hele populaire verklaring voor te laat komen is bijvoorbeeld: “het verkeer zat tegen” of “de brug was dicht!” Of als ze iets niet afgemaakt hebben: “Het is helaas niet gelukt want ik kreeg ineens nog extra opdrachten op mijn bord!”

Op die manier kunnen ze iets bedenken waardoor ze zelf geen schuld hebben aan de vertraging of het niet af hebben van hun werk. Ze waren het zelf niet, het was een kracht buiten hen die ervoor zorgde dat het niet lukte. Diezelfde mensen zouden ook gewoon kunnen zeggen dat ze te laat vertrokken zijn of dat ze geen zin hadden om te werken, maar dat is niet zo gebruikelijk. Men voelt zich dan minder slecht over zichzelf en het is een beschermingsmechanisme doe ervoor zorgt dat ze geen kritiek krijgen.

Weerstand tegen verandering

Ook bij veranderingsprocessen horen we vaak smoezen. Bijvoorbeeld als iemand ‘gezondigd’ heeft door in een dieetperiode een groot stuk slagroomtaart te verorberen, dan zal hij of zij dat goedpraten met een opmerking als “ik had die dag niet goed ontbeten, ik moest iets binnen krijgen!” Dat een boterham met kaas dan wellicht een betere keus was geweest blijft buiten beschouwing.

Smoezen kunnen we opvatten als een blijk van weerstand tegen verandering. Veranderingen willen we namelijk vaak wél en niet tegelijkertijd. We willen van het roken af zijn, maar tegelijkertijd ook een sigaret kunnen roken op zaterdagavond met vrienden. En als we dan toegeven aan de overtreding, dan gebruiken we een smoes om onszelf en anderen voor de gek te houden. “Ja, het was zo gezellig en het smaakt zo goed bij een pilsje!”

Wees smoesvrij!

Als u niet wilt stoppen met roken, verzin daar dan geen smoezen voor maar neem verantwoordelijkheid voor uw verslaving. Zeg liever: “Ik weet dat het slecht is, maar ik kies er voor om nu toch te roken”.

Als u wél wilt stoppen met roken, gebruik dan ook geen smoezen als het eens misgaat. Neem ook dán de verantwoordelijkheid voor uw eigen gedrag door eerlijk toe te geven dat u het zelf was die weer besloot om die ene sigaret te pakken. Alleen door volledige verantwoordelijkheid te nemen voor uw totale gedrag zult u in staat zijn om te leren van uw verslaving af te komen. Belangrijk is dat u uzelf niet afstraft als u toch dat ene sigaretje hebt gerookt. Het gebeurt iedereen en het is helemaal niet erg als u een foutje maakt. Leer ervan zodat het de volgende keer niet wéér gebeurt in die situatie.

Kijk hier voor meer tips bij stoppen met roken.

Steuntje in de rug?

“Stoppen met roken is heel gemakkelijk, ik doe het dagelijks”, schijnt Mark Twain gezegd te hebben. Stoppen is ook niet zo moeilijk. Volhouden wel! Prostop lasertherapie dient als dat laatste steuntje in de rug om die sigaret voor altijd te laten liggen. Voor meer informatie kan u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Onze medewerkers helpen u graag verder. 

En de smoesjes? Het is aan u om eerlijk te zijn naar uzelf.

 

Delen: