Waarom roken mensen eigenlijk?
Er heerst vaak onbegrip onder niet-rokers. “Iedereen weet toch hoe slecht roken is?” “Waarom zijn er dan nog steeds zoveel mensen die roken?” Om dit te begrijpen zoomen we in dit artikel in op twee vragen: Waarom beginnen mensen met roken? En waarom blijven mensen roken? Inzicht hierin helpt om te begrijpen waarom het voor veel mensen zo moeilijk is om te stoppen.
Waarom beginnen mensen met roken?
Mensen roken zelden op latere leeftijd pas hun eerste sigaret. De meeste rokers zijn al begonnen vóór hun 18e. Op deze jonge leeftijd spelen verschillende motieven een belangrijke rol:
- Jongeren willen vaak dingen uitproberen. Ze zijn nieuwsgierig naar de smaak en het effect van roken. Anderen lijken ervan te genieten. Dat is een reden om zelf ook uit te willen zoeken wat er zo lekker aan is.
- Veel rokers beginnen met roken, omdat ze het anderen in hun omgeving zien doen. Het voorbeeld van ouders en oudere broers of zussen werkt aanstekelijk, maar ook het voorbeeld van leeftijdgenoten speelt een grote rol.
- Jongeren gaan roken omdat ze ‘bij de club willen horen’. Ze vinden het ‘interessant’ of ‘stoer’ en willen dat ook graag zelf uitstralen.
- Veel jongeren krijgen van hun ouders mee dat ze niet moeten roken. Juist daarom is het leuker en spannender om het toch te proberen.
Waarom blijven mensen roken?
Als iemand eenmaal begonnen is met roken, is het erg lastig om er weer vanaf te komen. Het begint vaak alleen met roken bij bepaalde gelegenheden, zoals tijdens feestjes, of alleen in het weekend. In de meeste gevallen beginnen mensen geleidelijk steeds meer, steeds vaker en bij meer gelegenheden te roken. Dit komt omdat roken niet alleen een lichamelijke, maar ook een geestelijke verslaving is. Tabak staat op nummer drie van de verslavende middelen top 10.
Lichamelijke verslaving
Nicotine is de verslavende stof in sigaretten. Als u regelmatig rookt, begint uw lichaam eraan te wennen om nicotine toegediend te krijgen. Geleidelijk aan heeft u steeds meer nicotine nodig om uw nicotinespiegel op peil te houden.
Als u lichamelijk verslaafd bent, krijgt u te maken met ontwenningsverschijnselen als u een tijdlang niet rookt. U voelt zich rusteloos, gaat zweten, kan uzelf minder goed concentreren en u bent snel geprikkeld. Bovendien krijgt u een onbedwingbare zin om te roken. U moet een sigaret opsteken om een eind te maken aan het kwellend verlangen.
Geestelijke verslaving
Al 7 seconden na het nemen van een hijsje, zorgt de nicotine in de hersenen voor een belonend gevoel. Gedrag dat voortdurend beloond wordt, is erg lastig om te veranderen. Zo wordt roken een ingesleten gewoonte. Na een tijd is het zo vanzelfsprekend geworden, dat u niet eens een keuze hoeft te maken om er één op te steken. Het wordt een onderdeel van de vele rituelen in uw leven, zoals het ochtendritueel, het pauzeritueel en het ‘na-het-eten’-ritueel.
Daarnaast wordt het voor veel mensen een gewoonte om naar de sigaret te grijpen op de momenten dat zij bepaalde emoties ervaren. We horen rokers vaak zeggen dat de sigaret hen helpt te ontspannen en een moment van rust geeft. Dit lijkt zo, maar niets is minder waar. U voelt zich alleen maar ontspannen doordat u de ontwenningsverschijnselen opheft die u zelf hebt gecreëerd door te roken.
Wat zijn de voordelen van stoppen met roken?
Nicotine is een hele gemene verslaving. Als mensen eenmaal begonnen zijn met roken, zijn er veel redenen waarom zij blijven roken. Maar er bestaan zoveel meer redenen om ermee op te houden. We noemen er een aantal:
- U gaat uzelf lekkerder voelen en u krijgt meer lucht
- U wordt fitter en frisser
- U krijgt een betere smaak en reuk
- U krijgt een gezondere huidskleur
- U houdt meer geld over
- U wordt weer de baas over uw eigen leven
Hoe kan ik stoppen met roken?
Dat stoppen met roken veel voordelen heeft moge duidelijk zijn. Maar hoe kunt u dit het beste aanpakken? Er zijn verschillende methodes en hulpmiddelen om te stoppen met roken. De lasertherapie van Prostop pakt zowel de lichamelijke, als de geestelijke verslaving aan. De ontwenningsverschijnselen en de behoefte aan een sigaret worden door de laserbehandeling onderdrukt. Wilt u meer weten over onze behandeling? Dan kunt u geheel vrijblijvend contact met ons opnemen via de website of bellen naar 088 786 7700. Wij staan u graag te woord.